LEEUWARDEN - De afdeling Friesland van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) zal actie ondernemen tegen de enorme hoeveelheid caravans en keten waar jongeren samenkomen om te drinken. De Friese horeca is vooral ontdaan over het gedogen van zuipcaravans door gemeentes.

De verontwaardiging komt onder meer voort uit het televisieprogramma De Keet van de regionale omroep Omrop Fyslân. Daarin is volgens voorzitter Baukje de Vries van de Friese horeca-afdeling onder meer te zien hoe jongeren betalen voor drank.

"En er is ook te zien hoe de keten zijn versierd. Als dat in de horeca gebeurde, dan brak de hel los", aldus De Vries woensdag.

Rookverbod

Het betalen voor drank laat volgens De Vries zien dat de keten oneerlijk concurreren met 'echte' cafés. De Vries vreest dat met het aanstaande rookverbod komende zomer de horeca nog meer wordt benadeeld, omdat in de caravans wel gewoon mag worden gerookt.

Horecawetgeving

De horeca-afdeling Friesland heeft het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) ingeschakeld om gemeenten onder druk te zetten de keten weg te halen of onder de horecawetgeving te laten vallen.

Gebeurt dat niet, dan volgt mogelijk de stap naar de bestuursrechter, aldus de eigenaar van Ierse pub Paddy O'Ryan in Leeuwarden.

Eisen

Burgemeester Bearn Bilker van de Friese plattelandsgemeente Kollumerland stelt dat gemeenten heel verschillend omgaan met de caravans. Zo moeten caravans in sommige gemeenten aan dezelfde eisen als horeca voldoen, terwijl in andere gemeenten meer vrijheid bestaat.

Bilker adviseert de horeca om in Den Haag voor uniforme regelgeving richting gemeenten te pleiten. Voor valse concurrentie door dorpshuizen is inmiddels al landelijke regelgeving opgesteld.

Door landelijke richtlijnen zou duidelijkheid moeten komen over de grens van wat horeca is en wat een privé-aangelegenheid is.