GAZA - De Israëlische troepen die in de nacht van vrijdag op zaterdag de autonome Palestijnse plaats Beit Hanoun bezetten, zijn begonnen zich terug te trekken. Dat meldden bronnen binnen de Palestijnse veiligheidsdiensten en ooggetuigen zaterdag.

Tijdens de inval in Beit Hanoun, in het noorden van de Gazastrook, schoten soldaten vier Palestijnen dood. Volgens Palestijnse medici raakten tijdens gewelddadigheden meer dan vijftig mensen gewond.

Een vijfde Palestijns slachtoffer viel in het zuiden van de Gazastrook. Israëlische militairen schoten daar een man dood die zij ervan verdachten een zelfmoordaanslag uit te willen voeren tegen een joodse nederzetting.

Zinni teruggeroepen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft de gezant voor het Midden-Oosten, Anthony Zinni, teruggeroepen. Powell en president Bush willen met Zinni overleggen over het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden.

Powell en Bush willen met hun gezant bespreken op welke wijze hij zijn bemiddelingsrol tussen Israël en de Palestijnen het best kan voortzetten. De woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Zinni zeker terugkeert naar het Midden-Oosten.

/NIEUWSIsraëlische tanks vallen Gazastrook binnen (video)

/DOSSIERMidden-Oosten