TAIPEI - In Taiwan is een 56-jarige man overleden aan delongaandoening SARS. Het ministerie van Volksgezondheid in Taiwanheeft dat zondag bekendgemaakt. De man uit de stad Taichung is deeerste inwoner van het eiland die is bezweken aan het virus. Hijlag al sinds 3 april in het ziekenhuis.

Hij is vermoedelijk met de ziekte besmet tijdens een bezoek vanzijn broer, die in de wijk Amoy Gardens in Hongkong woont. Daarwerd een heel appartementengebouw eind maart, begin april tiendagen geïsoleerd gehouden wegens het grote aantal besmettingen metSARS. De broer vloog in maart vanuit Hongkong naar Taiwan.

Zelfdoding

In Taiwan zijn hoogstwaarschijnlijk 55 mensen besmet met SARS,bij 72 anderen bestaat er een vermoeden. Premier Yu Shyi-kun riepzondag de Taiwanezen op tot kalmte na de zelfdoding van een man diemet SARS besmet zou zijn. "Besmetting met SARS leidt niet altijdtot de dood", aldus de premier.

Om verdere uitbreiding van SARS te voorkomen gaat Taiwan voor twee weken zijn grenzen sluiten voor bezoekers uit gebieden die door de longziekte zijngetroffen: China, Hongkong, Singapore en Canada. Taiwanezen die uitdie gebieden naar huis terugkeren, moeten tien dagen inquarantaine.

Zware schade voor economie

Deze drastische maatregel beperkt de reismogelijkheden tussenTaiwan en zijn belangrijkste handelspartner, China. Hongkong heeftal een beroep op de regering in Taipei gedaan om het besluit inheroverweging te nemen. Waarnemers vrezen dat de economie van heteiland door de vergaande maatregel zware schade zal oplopen.

VeelTaiwanese hightechbedrijven hebben hun productie naar Chinaverplaatst wegens de lagere kosten. De reisbeperkingen zouden ertoekunnen leiden dat Taiwanese bedrijven klanten in het buitenlandslechts met grote vertraging kunnen leveren en datorderportefeuilles krimpen.