MAASTRICHT - De ingestorte balkons van de Patio Sevilla in Maastricht waren mogelijk niet verankerd. Dat is althans het vermoeden van architect Z. Swider, die tussen 1986 en 1998 in Maastricht een architectenbureau had en nadien naar België vertrokken is.

Directeur P. Smeets van het gelijknamige aannemersbedrijf, dat het appartementencomplex bouwde, zegt in een reactie niet te weten of de balkons verankerd waren en of dat wel nodig was.

Weerhaak

Het balkon wordt tijdens de bouw in stalen pinnen geschoven die uit de vloerconstructie van het appartement steken. De uiteinden van deze stalen pinnen moeten na het erin schuiven van het beton van het balkon omgebogen worden, zodat ze als weerhaak functioneren. Daardoor kan het balkon niet meer schuiven. "De vlechter moet dat weten", zei Swider zaterdagavond in Maastricht, waar hij een persconferentie van de gemeente en de aannemer bijwoonde.

De zogeheten stekeinden van de ingestorte balkons hebben geen haken, viel Swider op. Dat heeft bij hem het vermoeden gevestigd, dat de stekeinden niet zijn omgebogen, en het balkon dus feitelijk kon gaan schuiven. Op de plek waar de balkonnen omlaag zijn gestort, is zichtbaar dat de stalen dragers van het bovenste balkon door het omlaag vallen van het balkon zijn omgebogen, maar van de onderste balkons zijn ze afgebroken. De omgebogen stalen dragers vertonen geen haak aan het uiteinde. Volgens Swider is het maken van deze haken erg moeilijk, omdat bouwvakkers er moeilijk bij kunnen. "Dan wordt al snel gezegd: laat maar zo, de ribbels op het ijzer houden dat balkon wel", denkt Swider.

Smeets bevestigt dat de haken aan de muurkant van de bovenste etage van Patio Sevilla, waar de balkons instorten, er niet meer zitten. "Maar ik weet niet of die erin hadden moeten zitten", zegt hij. Hij kondigt hiernaar een eigen onderzoek aan, zodra justitie de in beslag genomen dossiers over het complex vrijgeeft. Dat onderzoek zal worden verricht door prof. Beijer, hoogleraar civiele techniek en materiaalkunde in Delft.

Overspannen

Smeets heeft verder uitlatingen van een uitvoerder onderzocht, die een bewoonster onlangs waarschuwde geen zware dingen op het balkon te zetten, omdat hij het balkon niet vertrouwde. Bij Smeets waren twee uitvoerders bij Patio Sevilla betrokken. Een van hen is gehoord, maar weet van niets. De ander is sinds donderdag overspannen thuis en kon niet worden gehoord worden, aldus Smeets.