BRUSSEL - Bij een anarchistische betoging tegen de Europese top van regeringsleiders in Brussel is het zaterdag tot ongeregeldheden gekomen met de politie. Enkele tientallen betogers weken af van de voorgeschreven route, waarbij het tot een kat- en muisspel met de politie kwam. In totaal zijn er zaterdag in Brussel tientallen mensen aagehouden.

De politie, met honderden manschappen op de been, zette een helikopter in om de ordeverstoorders in de gaten te houden. Zij waren geïsoleerd van de overige demonstranten. De relletjes leidden korte tijd tot een bezetting van enkele belangrijke doorgaanswegen in de stad. Het verkeer zou echter niet meer noemenswaardig gehinderd worden.

Onderweg vernielden de ordeverstoorders ruiten van winkels en van auto's. Ook is er schade toegebracht aan minstens één bankkantoor en is er met molotovcocktails gegooid. Over gewonden is niets bekend.

Tegen vijf uur had de politie de demonstranten, tijdens de achtervolging aangegroeid tot een groep van twee- tot drieduizend mensen, ingesloten in een straat in de buurt van het Brusselse Zuid-station. Later kon de menigte toch doorlopen naar de plaats waar een slotmanifestatie plaatsvindt in de open lucht. De rest van de tocht is rustig verlopen.

Eerder vond elders in de stad een antiglobalistische optocht plaats. De autoriteiten verboden zaterdagochtend een manifestatie van extreem-rechtse tegenstanders van de globalisering en een extreem-linkse tegenbetoging.

/NIEUWSTop bereikt geen akkoord over Europese agentschappenGiscard d'Estaing kaapt EU-post voor neus Kok weg