HAMBURG - Winterse omstandigheden zorgen in veel Europese landen voor overlast. Niet alleen in Nederland, waar in het noorden veel glijpartijen het gevolg waren van een ijzelgebied. In de Russische hoofdstad Moskou zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag vijf mensen door bevriezing omgekomen. In het noorden van Spanje zijn honderden mensen afgesloten van de buitenwereld door de zware sneeuwval van de afgelopen dagen.

In Moskou zijn sinds begin oktober al 216 mensen omgekomen door de vorst. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd in de Russische hoofdstad een temperatuur van 13 graden onder nul gemeten.

Barcelona zonder stroom

In de Spaanse deelstaat Catalonië vriest het van de Pyreneeën tot aan de Costa Brava. Reddingswerkers hebben ruim honderd autobestuurders en inzittenden gered die met hun voertuig vastzaten in de sneeuw. In Barcelona moesten 1,6 miljoen inwoners na de zware sneeuwval het urenlang zonder stroom doen.

Ook het noorden van Italië is in de greep van de koudegolf. De lagune bij de badplaats Grado aan de Adriatische Zee was deels bevroren. In dat gebied werden temperaturen van twintig graden onder nul gemeten. Veel automobilisten op de wegen rond Triëst en Venetië bleven in de sneeuw steken.

Delen Corsica afgesneden

In de hogergelegen delen van het Franse eiland Corsica zitten meer dan 12.000 huishoudens zonder stroom door zware sneeuwval. Verscheidene dorpen zijn van de buitenwereld afgesneden.

Ook op het Franse vasteland deden zich problemen voor door het winterweer. Honderden mensen in de buurt van de grens met Spanje brachten noodgedwongen een nacht in hun auto door omdat verscheidene snelwegen onbegaanbaar waren geworden. De temperaturen daalden in het gebied tot achttien graden onder nul.

In Zwitserland raakte het treinverkeer door de kou ontregeld. Tussen Zürich en Schaffhausen reden urenlang geen treinen, omdat de spoorbanen waren bevroren.

Nederland

In Nederland heeft alleen het noorden van het land zaterdagochtend last gehad van winterse omstandigheden. In Groningen, Friesland en Drente werden veel ongevallen gemeld. In de meeste gevallen ging het om blikschade, er vielen acht lichtgewonden.

In Veenoord werd de eerste marathon op natuurijs

/NIEUWSGladheid levert veel ongevallen op in noorden