DEN HAAG - De twee Zaandammers die vrijdag in Den Haag met hun auto's inreden op een groep Molukkers, hebben dat gedaan in een paniekreactie. Dat meldde een woordvoerder van Openbaar Ministerie in Den Haag zaterdagavond. De twee mannen zijn op vrije voeten gesteld.

Eerder zaterdag meldde de Haagse politie nog dat de twee doelbewust waren ingereden op de Molukkers. Volgens het OM is na verhoor gebleken dat dit niet het geval was. Vier van Molukkers raakten zwaargewond door het ongeval, dat gebeurde na de herdenkingsbijeenkomst van de proclamatie van de Vrije Republiek der Zuid-Molukken (RMS) in sportcentrum De Uithof.

Groen licht

De Zaandammers stonden achter twee andere auto's te wachten voor het verkeerslicht bij een kruising in de omgeving van De Uithof. Op het moment dat de auto's groen licht hadden, blokkeerde een groep van ongeveer vijftig Molukkers de weg. Zij belaagden de automobilisten.

De twee voorste auto's bleven staan, waarop de Zaandammers via het naastgelegen fietspad alsnog de kruising opreden. De voorste auto passeerde het kruispunt, maar de tweede auto strandde in de menigte. De Zaandammer die voorop reed, reed vervolgens vol gas achteruit op de Molukkers in. De andere Zaandammer deed hetzelfde.

Stenen

De gemoederen laaiden hoog op door het ongeval. Een aantal jongeren gooide stenen naar de politie. De ramen van een aantal auto's, waaronder die van de mannen die bij het ongeval betrokken waren, zijn ingegooid. Politiemensen vonden de situatie zo bedreigend, dat zij twee waarschuwingsschoten losten.

De politie stuurde een groot aantal mensen naar de plaats van het incident. De mobiele eenheid werd ook ingezet, maar deze hoefde geen charges uit te voeren. Naast de twee mannen uit Zaandam hield de politie ook nog een Molukker aan die vernielingen zou hebben gepleegd. De politie verwacht de komende dagen nog meer aanhoudingen te verrichten.