AMSTERDAM - Bij het Dachaumonument in het Amsterdamse Bos zijn zaterdag de slachtoffers van het concentratiekamp herdacht. Loco-burgemeester G. Dales van Amsterdam legde een krans bij het monument.

Dachau was een voorbeeld voor andere concentratiekampen. Het werd al in 1933 ingericht. Van de 228.000 mensen die er gevangen zaten, overleefde slechts een klein deel de oorlog.

Prins Bernhard en prinses Juliana openden in december 1996 het Nederlandse Dachaumonument. Ze liepen over het zestig meter lange pad, belegd met Belgische blauwsteen. Links en rechts een bomenrij. Zoals in Dachau zelf. Daar staan hoge populieren langs de Lagerstrasse. In het Amsterdamse Bos is het een taxushaag. Op een gedenksteen staan 350 plaatsen in Europa waar zich concentratiekampen bevonden. Dachau werd bevrijd op 29 april 1945.

Ook zaterdag liepen de Dachau-overlevenden over zestig meter lange pad. Ze werden een voor een opgeroepen. Daarna volgden familie en andere belangstellenden. Allemaal staken ze een door schoolkinderen aangereikte bloem in de taxushaag.