PEKING - De Chinese minister van gezondheid, Zhang Wenkang, is zaterdag vervangen door vice-premier Wu Yi, deelde het staatspersbureau Xinhua mee. Zhang Wenkang trad af in verband met de longziekte SARS.

De benoeming van Wu moet worden gezien als een teken dat het China ernst is met de bestrijding van SARS. Zij staat bekend als de Chinese 'Iron Lady' wegens haar sterke persoonlijkheid en doortastendheid. Wu is het enige vrouwelijke lid van het machtige 25 leden tellende politbureau van de communistische partij.

Zhang was op 20 april al uit zijn functie in de communistische partij gezet, volgens waarnemers een opmaat naar zijn ontslag als minister. Hij en de eveneens uit zijn partijfunctie ontheven burgemeester van Peking, Meng Xuenong, moesten het veld ruimen omdat zij de SARS-epidemie slecht hadden aangepakt en de ernst ervan hadden ontkend.

China meldde zaterdag zeven nieuwe sterfgevallen als gevolg van SARS en 154 nieuwe gevallen van de ziekte. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er in het land nu 122 mensen aan de longziekte overleden. In totaal zijn meer dan 2750 mensen besmet, aldus de officiële cijfers.

Toronto

In de Canadese metropool Toronto is vrijdag opnieuw een dode gevallen als gevolg van SARS. Een 64-jarige vrouw die in een ziekenhuis werd behandeld aan de symptomen van de ziekte is volgens de autoriteiten vrijwel zeker aan SARS overleden. Daarmee komt het aantal doden in Canada veroorzaakt door de ziekte op negentien.

Hongkong

In Hongkong heeft het virus het leven gekost aan nog eens zes mensen. Dat maakten de autoriteiten van de Chinese stad zaterdag bekend. Nog eens zeventien mensen raakten besmet met het levensgevaarlijke virus.