BAGDAD - Door een reeks explosies in een wapenopslagplaats in een zuidelijke buitenwijk Zaafaraniya van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zaterdag Iraakse burgers om het leven gekomen en gewondgeraakt. Ook is een aantal woningen verwoest. Onder het puin zouden nog slachtoffers liggen.

Volgens de Amerikanen zijn bij de explosie van een wapenopslagplaats zaterdag in Bagdad zes personen om het leven gekomen. Vier Irakezen raakten gewond. Ook het Rode Kruis spreekt van zes doden. De internationale hulporganisatie telde vijftig gewonden.

Personeel van het belangrijkste ziekenhuis in de buurt zegt dat er zeker twaalf personen stierven en dat veertig personen verwondingen opliepen. Bewoners van de getroffen wijk Zafranija beweren dat er zeker veertien slachtoffers vielen, meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN zaterdagavond. Dertig personen zouden gewond zijn geraakt.

Acht kleinkinderen

Een man verklaarde veertien familieleden te hebben verloren toen een raket zijn huis trof. Een oudere vrouw zei dat haar dochter en acht kleinkinderen waren omgekomen. Een arts van een nabijgelegen ziekenhuis zei zes doden en dertien gewonden te hebben ontvangen na het drama. Andere ziekenhuizen zouden ook gewonden hebben opgenomen. Een medewerker van een ambulance sprak kort na de explosie nog van zeker veertig doden.

Amerikaanse militairen zijn bekogeld vanuit een woedende menigte die de VS de schuld geven van het drama. Buurtbewoners zeggen dat Amerikaanse soldaten bezig waren in beslag genomen munitie en explosieven tot ontploffing te brengen en dat daardoor een kettingreactie van nog meer ontploffingen is veroorzaakt. Zij vinden dat het depot veel te dicht bij de huizen ligt.

'Aanslag'

Volgens een Amerikaanse militaire woordvoerder was er echter sprake van een aanslag, waarbij vuurpijlen of lichtkogels op het depot zijn afgevuurd. Eerder had een Amerikaanse woordvoerder overigens gezegd dat de explosies te maken hadden met de vernietiging van in beslag genomen wapentuig in het depot. Door de ontploffingen raakte ook een Amerikaanse militair gewond.

De Arabische televisiezender al-Jazeera toonde beelden van de getroffen woonwijk. Met bloed besmeurde vrouwen en kinderen kregen eerste hulp van Amerikaanse militairen. Op de Amerikaanse satellietzender CNN was te zien dat een zware explosie een woning totaal had verwoest. Een reusachtige krater was alles wat ervan overbleef.