DEN HAAG - ChristenUnie-fractieleider Rouvoet heeft vrijdag in zijn gesprek met CDA en VVD "geen onoverkomelijke struikelblokken" gezien voor de mogelijke vorming van een kabinet. Hij prees de open sfeer waarin werd gesproken.

Rouvoet ziet mogelijkheden om met CDA en VVD verder te praten. Ook de SGP was bij het gesprek aanwezig. Fractievoorzitter Van der Vlies sprak van een "goed gesprek". Ook hij ziet mogelijkheden om met CDA en VVD verder te praten. Hij gaf aan "weinig bewondering" te hebben voor een aantal wensen van D66, de andere kandidaat om met CDA en VVD een kabinet te vormen.

Sleutel

Ondanks dat maakt D66 nog steeds de beste kans door CDA en VVD uitgekozen te worden als derde regeringspartij. Voorwaarde is wel dat de democraten niet "overvragen". "D66 heeft de sleutel van deze formatie in handen", aldus een CDA-bron vrijdag. Vooral de VVD regeert veel liever met de democraten dan met de combinatie ChristenUnie/SGP. Bij het CDA zijn de meningen verdeeld.

Uit een representatieve enquete van Maurice de Hond, in opdracht van het SBS-programma Stem van Nederland, blijkt dat de D66-achterban positief is over een regering met CDA en VVD. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de zevenhonderd ondervraagden het liefst een combinatie zien van CDA, VVD en D66. Vooral VVD-kiezers wijzen een samenwerking met ChristenUnie en SGP af.