MAASTRICHT - Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht stelt een onderzoek in naar het instorten van de balkons van het appartementengebouw in de Maastrichtse nieuwbouwwijk Céramique. Daarbij kwam donderdag een 64-jarige man en zijn 58-jarige vrouw om het leven.

De politie en het Nederlands Forensisch Instituut gaan de oorzaak en de omstandigheden bekijken waaronder het balkondrama heeft plaatsgevonden. Dat heeft het OM vrijdag bekendgemaakt. In een later stadium zal worden bezien of nog andere instanties worden toegevoegd aan het onderzoek. Het incident bij de Patio Sevilla-appartementen deed zich donderdag omstreeks 19.00 uur voor.

Geen fouten

Bouw- en Woningtoezicht in Maastricht heeft geen fouten gemaakt bij de bouw van het appartementencomplex. Dat is de mening van burgemeester G. Leers en wethouder W. Hazeu (Volkshuisvesting) van Maastricht.

Leers benadrukte nogmaals ervoor te zullen zorgen dat de bewoners straks terugkunnen naar "het veiligste gebouw van Maastricht". Hij reageert hiermee op uitlatingen van directeur P. Smeets van het gelijknamige bouwbedrijf, dat het complex heeft gebouwd. Volgens Smeets is er een grove fout gemaakt in de constructie, de uitvoering of de prefab van het balkon. "We weten niet wie en hoe, maar we willen de onderste steen boven hebben."

De burgemeester zei ook dat als blijkt dat de balkonconstructie structureel onveilig is, dit gevolgen heeft voor het hele land.

Stutten

De vijf balkons waren de grootsten van het complex en wogen elf ton per stuk. Alle dertig overhangende balkons in het complex zullen zowel verticaal als horizontaal worden gestut, zei Smeets. Dat stutten gebeurt zodra de arbeidsinspectie daarvoor toestemming heeft gegeven en zal twee dagen duren. In die tijd verblijven de bewoners van vijftig appartementen in een hotel.