BRUSSEL - De Franse oud-president Giscard d'Estaing en niet premier Kok wordt voorzitter van de Europese conventie, een adviesgroep van politici die vanaf maart volgend jaar onderhandelingen over een nieuw EU-verdrag moet voorbereiden. Dit bevestigen bronnen op de Europese top in Laken.

De Italiaanse oud-premier Amato en de voormalige Belgische oud-premier Dehaene worden de twee vice-voorzitters van deze conventie.

Premier Kok is tevreden met de benoeming van Giscard. Hij meldde zaterdag via zijn woordvoerder gelukkig te zijn dat zijn kandidatuur niet nodig was. Kok had vrijdag voor het eerst laten weten dat hij beschikbaar zou zijn als de Europese top, die de zaak moest regelen, het niet eens kon worden over de benoeming.

Behalve Giscard was Amato de enige andere officiële kandidaat. Amato's kandidatuur bleek zaterdag niet meer van toepassing. De Italiaanse premier Berlusconi sprak in een eerste rondje vervolgens zijn steun uit aan de Franse kandidaat, samen met onder anderen kanselier Schröder.

Kok was geen kandidaat, zei de kanselier na het bekend worden van de benoeming van Giscard. Hij zei dat de vroegere sociaal-democratische bondskanselier Schmidt, die samen met Giscard de basis legde voor de euro, overtuigd is van zijn goede kwaliteiten.

Kok keert zaterdag terug naar de Eurotop vanuit Amsterdam, na het toespreken van het PvdA-congres. De vergadering in Laken is geschorst tot 16.00 uur. Daarna praten de EU-leiders verder over de verdeling van een tiental Europese agentschappen. Nederland claimde lange tijd het Europese luchtvaartbureau EASA. Maar volgens bronnen zouden de kansen om EASA binnen te slepen voor Hoofddorp verkeken zijn en zou Keulen met de eer gaan strijken.

/NIEUWSKok informeel gepolst voor hoge EU-post