DEN HAAG - Het begin van de meivakantie leidde vrijdagmiddag tot grote drukte op de Nederlandse snelwegen. Rond 17.00 uur stond er in totaal 254 kilometer file, meldde de ANWB. De grootste knelpunten waren rond Eindhoven, in West-Brabant op de A16 voor de Moerdijkbrug, op de A2 tussen Amsterdam en Eindhoven en rond de Veluwe.

Hoewel er minder files stonden dan vorig jaar aan het begin van de meivakantie, toen er 370 kilometer stond rond 17.00 uur, is het wel meer dan twee keer zo druk als op een normale vrijdagmiddag. Volgens een woordvoerder van de verkeerscentrale was het vorig jaar extreem druk omdat de weersomstandigheden toen slecht waren.

Werkzaamheden

Aan het begin van de middag was het rond Eindhoven nogal druk. Dat werd aan het eind van de middag minder. Ook veroorzaakten de wegwerkzaamheden op de A16 problemen en op de A2 stond op het hoogtepunt van de spits verspreid tussen Amsterdam en Eindhoven zelfs 40 kilometer. Tegen 19.30 uur was het ergste fileleed voorbij. Het stond toen vooral op de A12 van Den Haag naar Utrecht nog op een aantal plaatsen vast.

In het buitenland vielen de files vrijdag mee. Alleen in België onstonden rond 15.00 uur problemen door een ongeluk in de Kennedytunnel.

Evenementen

De ANWB verwacht dat dit jaar 1,75 miljoen Nederlanders tijdens de meivakantie op pad gaan. De meeste mensen vertrokken vrijdag. Een miljoen vakantiegangers blijft volgens de verkeersdienst in Nederland. De rest reist af naar het buitenland. Ook zaterdag wordt het vermoedelijk druk op de wegen vanwege verschillende evenementen.