DEN HAAG - In de omgeving van De Uithof in Den Haag zijn vrijdag negen mensen gewond geraakt en vernielingen aangericht na afloop van een bijeenkomst van Molukkers. Vier personen raakten zwaargewond toen twee automobilist op hen inreden.

Dat gebeurde op een weg nabij de uitgang van het sportcentrum. Vijf anderen liepen lichte verwondingen op. Alle gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Den Haag. De zwaargewonden verkeren volgens een woordvoerster van de politie niet in levensgevaar.

De bestuurders van de auto's, twee mannen van 21 en 23 jaar uit Zaandam, zijn aangehouden en voor verhoor overgebracht naar een politiebureau. Het is nog onduidelijk of ze doelbewust op de groep zijn ingereden.

ME

De gemoederen laaiden hoog op door het ongeval. Een aantal jongeren gooide stenen naar de politie. De ramen van een aantal auto's, waaronder die van de man die bij het ongeval betrokken was, zijn ingegooid. De politie stuurde een groot aantal mensen richting de plaats van het incident. De Mobiele Eenheid werd ook ingezet, maar deze hoefde geen charges uit te voeren.

In de vooravond was het weer rustig in de omgeving van De Uithof. Naar schatting 2500 Molukkers herdachten in het sportcentrum de proclamatie van de Vrije Republiek der Zuid-Molukken (RMS). Dat gebeurde op 25 april 1950 op Ambon.