HILDESHEIM - De kaping van een Noord-Duitse lijnbus is vrijdagmiddag zonder bloedvergieten beëindigd door de politie. De gewapende man die aanvankelijk vijftien buspassagiers in gijzeling hield, gaf zich na ongeveer zeven uur over aan de politie. Niemand raakte gewond. Het motief van de dader, vermoedelijk van Turkse afkomst, is onduidelijk.

De man kaapte de bus in de Noord-Duitse stad Bremen. De politie dwong de bus aan het begin van de middag op de snelweg A7 nabij Hildesheim tot stoppen door met een aantal auto's een groot ongeluk op de snelweg in scène te zetten.

De politie onderhandelde door de geopende busdeur met de gijzelnemer. Dat resulteerde in de vrijlating van eerst vier en later nog eens twee gegijzelden. Eerder liet hij een gegijzelde met hartproblemen uitstappen. Kort voordat de kaper zich overgaf, werden ook nog enkele passagiers vrijgelaten.

In de bus zaten uiteindelijk nog zes gegijzelden, onder wie ook kinderen. De ongeveer 25-jarige kaper gaf op toen een speciaal politieteam de bus naderde.

Volgens de politie werd de bus rond 09.40 uur gekaapt. De gijzelnemer bedreigde de chauffeur met een vuurwapen en dwong hem verder te rijden. Hij vroeg later om medische hulp en hij eiste volgens een politiewoordvoerder water, eten, drinken en een nieuwe mobiele telefoon.

Op 11 april werd er ook een Duitse bus gekaapt, toen in de hoofdstad Berlijn. De dader had de dubbeldekker met tien inzittenden gekaapt na een bankoverval. Na vier uur rondrijden door Berlijn maakte een speciale eenheid van de politie toen een einde aan de gijzeling.