AMSTERDAM - De politie heeft zondag op de Dam in Amsterdam ongeveer zeven mensen opgepakt tijdens een betoging tegen Geert Wilders. Een van hen is het GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi.

Een van hen is het GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi. De andere zijn leden van de Internationale Socialisten.

Drie van de demonstranten werden zaterdag op de Dappermarkt in de hoofdstad ook al aangehouden.

Wilders

Wilders zelf liet weten geen goed woord over te hebben voor de demonstratie, maar niet achter de arrestaties te staan.

Volgens Wilders vallen hun uitlatingen binnen de vrijheid van meningsuiting. "Zoals ik mag zeggen wat ik vind, mogen zij dat ook. De politie had hen dan ook hun gang moeten laten gaan."

Poster

Beide keren arresteerde de politie de activisten in opdracht van justitie wegens de satirische posters die zij verspreidden.

Daarop stond een afbeelding van een pakje sigaretten met een foto van Geert Wilders en de woorden 'Extremist - brengt u en de samenleving ernstige schade toe'. Justitie vindt dat die tekst te ver gaat.

Wilders vindt de Internationale Socialisten "een abjecte club". De boodschap dat hij een extremist zou zijn, noemt hij "te walgelijk voor woorden".

Sfeer

Wilders tekent daarbij aan dat de uitlatingen van de demonstranten een sfeer zou kunnen creëren die wel tot geweld tegen hem zou kunnen leiden.

Onrechtvaardig

De Internationale Socialisten lieten zaterdag al weten door te willen gaan met het verspreiden van de posters.

Zij vinden het onrechtvaardig dat zij zich niet mogen uiten, terwijl Wilders volgens hen zelf regelmatig extreme uitspraken doet en zich daarbij vaak beroept op de vrijheid van meningsuiting.

Dibi

Tofik Dibi sloot zich bij de activisten aan omdat ook hij de arrestaties van zaterdag onterecht vindt.

"Ik ga de straat op omdat de vrijheid van meningsuiting voor een ieder geldt, zowel voor Geert Wilders als voor zijn critici. Het is onacceptabel dat de politie onwelgevallige geluiden op deze manier belemmert", zei hij kort voor zijn aanhouding.

Vrijgelaten

De politie pakte de demonstranten rond 15.00 uur op. Die konden circa twee uur later gaan. Hun posters moesten ze inleveren. De activisten hebben aangekondigd een klacht over het optreden van de politie in te dienen.