JAKARTA - De gezondheidstoestand van voormalig president Soeharto van Indonesië is zondag wederom verslechterd en is momenteel 'zeer kritiek'. Dat heeft een van zijn artsen zondag tijdens een persconferentie laten weten.

"Vanochtend moesten we ineens ingrijpen om blokkades in het ademhalingskanaal te verwijderen", aldus de arts. Volgens hem zijn bijna alle orgaanfuncties sterk achteruitgegaan. De arts gaf Soeharto 50 procent kans. "We hebben de familie vandaag twee keer bijeen geroepen om te vertellen dat de situatie kan verslechteren".

De 86-jarige Soeharto werd anderhalve week geleden in het Pertamina-ziekenhuis in Jakarta opgenomen door onder meer een hartaanval. De oud-president raakte vrijdag buiten bewustzijn, verscheidene organen vielen uit en hij moest aan de beademing. Daarna verbeterde zijn toestand lichtjes.

Zondag bracht de eerste premier van Singapore, de 84-jarige Lee Kuan Yew, een bezoek aan Soeharto. De Indonesische oud-president sliep tijdens zijn bezoek of was buiten bewustzijn.

Gezondheid

Soeharto kwakkelde al langer met zijn gezondheid. Hij onderging de afgelopen jaren verscheidene operaties en verscheen nauwelijks meer in het openbaar.

De Indonesiër, geboren in 1921 op Java, leidde zijn land 32 jaar lang met harde hand tot 1998. Daarna leidde hij een rustig leven in Jakarta. Corruptieschandalen bleven hem echter achtervolgen.