VROOMSHOOP - Inwoners van Vroomshoop (gemeente Twenterand) waren zondag op advies van de gemeente de hele dag aan huis gekluisterd nadat door een brand bij een kunststofrecyclingbedrijf asbest was vrijgekomen.

De gemeente heeft veel voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat het asbest tot grotere problemen leidt.

Brand

De brand woedde in de nacht van zaterdag op zondag in een opslagruimte voor kunststoffen van het bedrijf Auba Kunststof Recycling aan de Havenstraat.

Het vuur sloeg over op een naastgelegen tennishal. De brand brak om 22.20 uur uit en was om 1.15 uur onder controle.

Binnen blijven

Bewoners van ongeveer 560 adressen in het gebied, circa 300 bij 300 meter, is aangeraden de komende dagen binnen te blijven en hun ramen en deuren gesloten te houden.

Mensen die toch naar buiten gaan worden aan de rand van het gebied opgevangen door hulpverleners die vragen beantwoorden, schoenen schoonmaken, beschermende slofjes uitdelen en auto's schoonspuiten.

Brief

De gemeente heeft huis-aan-huis een brief bezorgd met uitleg over de situatie. "Van asbest is bekend dat vrijgekomen losse vezels bij inademing een risico voor de gezondheid kunnen opleveren."

"Uit het oogpunt van gezondheid moet blootstelling aan asbest zoveel mogelijk voorkomen worden", schrijft burgemeester Helmer Koetje in de brief.

Informatiecentrum

In Vriezenveen, waar het gemeentehuis van de gemeente Twenterand staat, is een speciaal informatiecentrum ingericht. "Er bellen veel mensen die in het getroffen gebied wonen, maar er zijn ook veel reacties van mensen die er juist naar toe willen."

"We krijgen veel vragen over het uitlaten van honden en of mensen al dan niet de verjaardagsvisite moeten afzeggen. Maar ook een belletje van een krantenbezorger die zich afvroeg hoe het maandag moet."

Treinverkeer

Het gebied ligt langs een spoorlijn. Daarom is treinverkeer tussen Mariënberg en Almelo voor onbepaalde tijd stilgelegd. Vervoerder Syntus zet bussen in.

Schoonmaken

Tientallen medewerkers van een gespecialiseerd bedrijf zijn zondag begonnen met het schoonmaken van de wijk. De gemeente verwacht dat het reinigen niet voor woensdag is gedaan.

Het was zondag buitengewoon stil op straat in de Twentse plaats. Autoverkeer was er nauwelijks, fietsers en wandelaars lieten zich amper zien.

Ongeveer de enigen op straat waren hulpverleners en reinigingsdienstmedewerkers.

Inwoners

De inwoners reageerden gelaten op de situatie. "We vinden het nogal overdreven. Ja, natuurlijk is het goed dat de autoriteiten het zekere voor het onzekere nemen, maar het slaat wel een beetje door", zei een bewoonster van het getroffen gebied.