LONDEN - De Britse regering overweegt duizenden gevangenen van een onderhuidse chip te laten voorzien om meer ruimte te creëren in de overvolle Britse gevangenissen. Dat meldde de Britse krant The Independent zondag.

Burgerrechtengroepen en reclasseringsambtenaren zijn uiterst negatief over dit 'vernederende' systeem.

Met de chip kunnen gedetineerden buiten de gevangenis via een GPS-systeem in de gaten worden gehouden. De chip, ter grootte van twee rijstkorrels, kan op een relatief simpele manier door een arts onder de huid worden aangebracht met behulp van een injectienaald.

Gevangenispopulatie

De gevangenispopulatie in Groot-Brittannië is de afgelopen tien jaar gegroeid van 60.000 naar 80.000 personen. De bouw van de benodigde nieuwe gevangenissen zal naar verwachting miljarden kosten. De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken zouden daarom wel wat voelen voor invoering van het veel goedkopere chipsysteem, aldus The Independent.

De stap ligt in de lijn van het hoofd van de Britse Vereniging van Agenten (Acpo). Hij sprak zich al eerder uit voor het implanteren van chips in veroordeelde pedofielen en kindermisbruikers om ze gemakkelijker op te sporen. Bijna 2000 gevangenen per jaar doen hun enkelbanden af, waardoor ze ontkomen aan controles.

Chips

De chips zijn wereldwijd al in gebruik om honden, katten, vee en luchtvaartbagage te volgen. Er zijn nog geen gevallen bekend van veroordeelden die buiten de gevangenis worden gevolgd met een dergelijk systeem.

De onderhuidse chips worden ook gebruikt om orde te houden binnenin gevangenissen. In de Verenigde Staten gebruikt de overheid ze om de bewegingen van bendeleden in cellencomplexen te volgen.

Veroordeelden zouden zelf de voorkeur geven aan een controlesysteem waar ze niet aan hoeven te denken, in plaats van de lompe band om hun enkel.