DEN HAAG - In Afghanistan zijn opnieuw twee Nederlandse ISAF-militairen om het leven gekomen. Een militair is gewond geraakt. Dat heeft de Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn in de nacht van zaterdag op zondag in Den Haag bekendgemaakt.

Het gaat om de 20-jarige soldaat eerste klasse Wesley Schol en de 22-jarige korporaal Aldert Poortema.

De militairen zijn afkomstig van het 44 Pantserinfanteriebataljon gelegerd op de Johannes Postkazerne te Havelte. Op de website van het ministerie is een condoleanceregister geopend. De lichamen van de gesneuvelde militairen zijn teruggebracht naar het Nederlandse kamp.

De twee kwamen zaterdag rond 21.00 uur Afghaanse tijd om tijdens een vuurgevecht tijdens een verkenningsmissie in de buurt van de Nederlandse basis bij Deh Rawod in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. Het vuurgevecht brak uit toen bij een huiszoeking wapens werden gevonden.

De militair die gewond raakte was zaterdag betrokken bij een ander gevecht, even verderop. Deze 20-jarige man raakte gewond aan beide benen. Hij is niet in levensgevaar. Hij wordt verpleegd in het ziekenhuis van Kamp Holland. Hij zit bij het 12e luchtmobiele infanteriebataljon in Arnhem.

Berlijn

Berlijn betuigde zijn medeleven met de families van de omgekomen en gewonde mannen. Verder zei hij dat "het in het gebied nog steeds zorgelijk is. Het is er niet stabiel".

Minister Van Middelkoop (Defensie) houdt zondagochtend een persconferentie. De twee doden zijn de dertiende en veertiende militair die omkomen in Uruzgan.

Balkenende

Minister-president Jan Peter Balkenende heeft zondag verklaard "ten diepste geschokt" te zijn door de dood van de twee Nederlandse militairen zaterdagavond in Uruzgan.

"Wij denken aan hun ouders, familie en vrienden die nu rouwen om dit onherstelbare verlies en leven intens met hen mee. Onze gedachten zijn ook bij de militair die tijdens de actie zwaar gewond raakte," aldus Balkenende in de verklaring zondagochtend.

Volgens de premier is de missie in Afghanistan "risicovol en moeilijk. Korporaal Poortema en soldaat Schol werkten zij aan zij met hun collega's aan een betere toekomst en nieuwe hoop voor de mensen daar. Zij verdienen het grootste respect voor hun inzet en hun moed."

Van Middelkoop

Minister Eimert van Middelkoop van Defensie toonde zich zondagochtend "heel verdrietig" over de dood van twee militairen in Uruzgan. Hij noemde het extra schokkend omdat er twee militairen tegelijk sneuvelden.

Volgens Van Middelkoop versterkt de dood van de twee militairen "de vastbeslotenheid om het doel van de missie na te blijven jagen om het land en de akkers en de huizen terug te geven aan bevolking." In november besloot de minister nog twee extra pelotons naar het gebied te sturen.

De militair die gewond raakte, houdt daar volgens Van Middelkoop blijvend letsel aan over. De minister betuigde zondagochtend zijn medeleven met de nabestaanden van de gesneuvelden, Hij had toen nog geen contact gehad met de ouders. Die moeten zelf aangeven of ze daar behoefte aan hebben.