TILBURG - Horecabedrijven moeten meer gaan controleren op wapens om de veiligheid in het uitgaansleven te verbeteren. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) presenteerde daarom zaterdagavond in Tilburg een checklist die aangeeft wat horecaondernemers, politie en gemeenten kunnen doen om wapenbezit tegen te gaan.

In een café aan het Piusplein overhandigde Hirsch Ballin het eerste exemplaar van de controlelijst aan de voorzitter van de sector Discotheek- en Zaalbedrijven van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarna bezocht de minister discotheken in Hank en Breda.

Adviezen

KHN, de politie en het Openbaar Ministerie hebben meegewerkt aan de opstelling van de lijst. Die omvat adviezen aan ondernemers, zoals het plaatsen van detectiepoortjes en het opstellen van duidelijke huisregels. Ook moet de checklist horecabedrijven, gemeenten en politie stimuleren om duidelijke onderlinge afspraken maken over de aanpak van wapenbezit.

Bijvoorbeeld door vaste contactpersonen aan te wijzen, een veiligheidsconvenant af te sluiten en preventieve controles in te voeren. "Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend", zei Hirsch Ballin.

Esther Herber-Zey van KHN vindt het nuttige suggesties, maar wijst er ook op dat veel van de adviezen al volop worden toegepast. "Nederland is al een van de veiligste landen om uit te gaan. Het gaat in de discussie over wapens al snel over de horeca, maar ik denk dat vooral op scholen nog veel moet worden gedaan."

Wapens

Uit een uitgebreid onderzoek in Groningen blijkt volgens Justitie dat 3,8 procent van de discotheekbezoekers wapens bij zich draagt. In een ander onderzoek gaf 5 procent van de jongeren aan een wapen mee te nemen tijdens een avondje stappen.

Met preventieve maatregelen hoopt Hirsch Ballin dat te verbeteren. In twee campagnes werden scholieren en jongvolwassenen eind vorig jaar gewezen op de risico's van wapenbezit.

Kluizen

Een andere suggestie in het plan is om ingenomen wapens te bewaren in speciale kluizen, die alleen de politie kan openen. Sommige discotheken geven wapens nu aan het einde van de avond weer terug aan de eigenaar of brengen ze zelf naar de politie. Justitie vindt dat onwenselijk, want als een ondernemer zelf een boksbeugel of vlindermes op het politiebureau aflevert moet hij er eerst mee over straat. Formeel is hij dan strafbaar.

Voor de ondernemers was het bezoek van Hirsch Ballin ook een gelegenheid om andere problemen aan te kaarten, zoals de invoering van het rookverbod waarover nog veel onduidelijkheid bestaat en de drankketen van jongeren die hen een doorn in het oog zijn.