AMSTERDAM - Ambtenaren van de Rijksoverheid hebben het afgelopen jaar 24 duizend keer het vliegtuig genomen. Dat zijn ongeveer vijfhonderd vluchten per week. Dat meldt RTL Nieuws dat beschikt over cijfers van de vluchten door ambtenaren.

GroenLinks en PvdA laten in de uitzending weten het aantal vluchten veel te hoog te vinden en vragen milieuminister Jacqueline Cramer (PvdA) om in te grijpen.

Verreweg de meeste vluchten waren binnen Europa. Dat staat haaks op het streven van het kabinet om het vliegen te ontmoedigen via de vliegtax, aldus beide Kamerleden.

Treinverplichting

Volgens PvdA-Kamerlid Diederik Samsom kan in veel gevallen ook de trein worden genomen. Zijn GroenLinks-collega Wijnand Duyvendak pleit zelfs voor een treinverplichting voor bestemmingen binnen de vijfhonderd kilometer.

Gecompenseerd

De vluchten van de ambtenaren zijn volgens RTL Nieuws wel klimaatneutraal. Dat betekent dat de CO2-uitstoot van de vliegtuigen wordt gecompenseerd doordat de overheid geld steekt in de aanleg van bossen die het broeikasgas opnemen. Maar volgens Duyvendak kan dat helemaal niet. "Tegen deze enorme aantallen vliegende ambtenaren kan je niet op compenseren met welk klimaatprogramma dan ook."

Ook de VVD vindt volgens RTL Nieuws dat er kritisch moet worden gekeken naar het aantal vluchten. De partij vindt dat er strenger moet worden gekeken of iedereen die meevliegt ook een meerwaarde heeft bij een conferentie.

Cramer

Minister Cramer zou bereid zijn de partijen tegemoet te komen. Een woordvoerster van Cramer zegt dat de minister in het kabinet nog eens nadrukkelijk zal wijzen op alternatieven voor dienstreizen, zoals teleconferenties en videoconferenties. Bij diverse departementen, zoals VROM, zijn daar voorzieningen voor.

Uiteindelijk bepalen ministeries echter zelf of dienstreizen nodig zijn en hoe die moeten plaatsvinden, aldus de woordvoerster.