NIEUWLEUSEN - Zo'n zestig pitbullhouders hebben zaterdag gedemonstreerd bij een kennel in Nieuwleusen (gemeente Dalfsen) tegen de in hun ogen slechte behandeling van in beslag genomen honden. Volgens de politie verliep de demonstratie rustig.

De hondenliefhebbers, lid van twee landelijke verenigingen van houders van pitbulls menen dat de dieren ernstig worden mishandeld. Het is voor het eerst dat de Vereniging Pitbullbelangen Nederland en de United Kennel Club Europe bij een kennel gaan demonstreren waar in beslag genomen honden wachten om afgemaakt te worden.

RAD

De honden vallen onder de Regeling Agressieve Dieren (RAD). Deze werd in 1993 ingesteld na verscheidene bijtincidenten en moest voorkomen dat pitbullterriërs nog schade zouden aanrichten aan mens en dier. Beide belangengroepen willen dat aan de regeling een einde komt.

Kenmerken

Als de mogelijk agressieve honden aan bepaalde kenmerken voldoen, worden ze door het Openbaar Ministerie (OM) in beslag genomen. In enkele kennels in Nederland wachten de dieren tot ze worden afgemaakt. Tegenwoordig krijgen eigenaren een telefoontje als hun hond is afgemaakt. Voorheen kregen ze de gedode dieren terug. "Wij hebben foto's waarop te zien is dat deze dieren in de kennels mishandeld zijn."