AMSTERDAM - PvdA-leden hebben zaterdag tijdens hun congres in Amsterdam zoals verwacht Ad Melkert gekozen als lijsttrekker voor de Tweede-Kamerverkiezingen van mei volgend jaar.

Hij is daarmee de opvolger van de huidige partijleider en minister-president Kok. Deze gaf ruim drie maanden geleden aan zich na de komende verkiezingen terug te trekken. Kok beval bij die gelegenheid Melkert al aan als de beste kandidaat om hem op te volgen.

De partijleden ondersteunden met een ovationeel applaus de verkiezing van Melkert. Op zijn beurt bedankte Melkert de leden voor het in hem gestelde vertrouwen. "Dat vertrouwen heb ik zo gevoeld gedurende de afgelopen jaren en maanden", zei de nieuwe lijsttrekker.

Melkert zei dat voor hem de taak weggelegd ligt "om ook in de toekomst waar te maken wat Wim Kok allemaal heeft bereikt. We gaan er samen tegenaan."

Weemoed

"Een beetje weemoedig" heeft Wim Kok zaterdag tijdens het PvdA-congres in Amsterdam het politieke leiderschap van zijn partij overgedragen aan Ad Melkert. "Dit is een emotioneel moment. Na in 1986 eerst als lijstduwer en vervolgens drie lijsttrekkerschappen voor de PvdA geef ik nu het stokje door. Na vijftien jaar is dat toch even wennen."

Kok zei de achterban dat hij geen spijt heeft van zijn beslissing afgelopen augustus om terug te treden. "Maar ik heb het er wel een beetje moelijk mee. Het is het gevoel dat je een stuk gereedschap, waarmee je drijfveren en idealen in politieke en maatschappelijke vooruitgang voor mensen kunt omzetten, naast je neer zult leggen."

Kandidatenlijst

Het congres begroette ook de huidige Tweede-Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven met een ovationeel applaus als nummer twee op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen.

De PvdA-minister Pronk, de laagst geplaatste minister, kreeg bij zijn verkiezing op plaats dertien eveneens extra applaus van de achterban.

Vrijwel zonder discussie gingen de PvdA-leden vervolgens akkoord met de voorgestelde lijst. Hierdoor wordt de top van de lijst gevormd door achtereenvolgens Melkert, Van Nieuwenhoven, minster De Vries, staatssecretaris Vliegenthart, minister Vermeend, minister Netelenbos en staatssecretaris Benschop. Op plaats 23 staat de hoogste nieuwkomer, vice-president Aleid Wolfsen van de rechtbank in Haarlem.

Alleen over plaats 43 ontstond enige discussie omdat door het plotselinge vertrek van Tweede-Kamerlid Van Gijzel deze plaats vrij was gekomen. Een actie om woordvoerder Omar Ramadan van de Algemene Rekenkamer van nummer 66 op die plek te krijgen, slaagde niet.

Eppo Bolhuis, aanvankelijk als nummer 44 op de lijst, neemt daarom de plek van de vertrokken Van Gijzel over. Het congres besloot vervolgens wel om Ramadan op plaats 47 te zetten, vlak voor een andere nieuweling, organisatie-adviseur Walter Etty.