KUWEIT - De Amerikaanse president George Bush heeft op bezoek in Kuweit zaterdag beklemtoond dat de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak volgens schema verloopt. Een verbetering in de toestand in Irak staat toe dat troepen terugkomen, aldus Bush.

Halverwege dit jaar zijn er dan 20.000 minder Amerikaanse militairen in Irak. Er zouden circa 130.000 Amerikanen achterblijven, een getal ongeveer gelijk aan dat van begin 2007 voordat Bush extra manschappen zond voor het pacificeren van Bagdad en omgeving.

Bush maande voorts opnieuw Iran en Syrië "om extremisten en terroristen in Irak te stoppen". De Verenigde Staten beschuldigen vooral Iran ervan extremistische sjiititische strijders in Irak te steunen.

Bush sprak in Kuweit met de Amerikaanse bevelhebber en ambassadeur in Irak, respectievelijk generaal David Petraeus en Ryan Crocker. Hij sprak voorts militairen in de Amerikaanse basis Camp Arifsham toe.

Strategie

De nieuwe strategie heeft volgens Bush het geweld in Irak de afgelopen maanden sterk teruggedrongen. "Hoop keert terug naar Bagdad."

Al-Qaeda krijgt het in Irak erg zwaar te verduren, aldus de president. Hij doelde mogelijk op de zeer zware bombardementen en luchtaanvallen die de VS dezer dagen uitvoeren.

Vloot

Bush gaat zaterdag naar Bahrein waar hij de daar gestationeerde Amerikaanse vijfde vloot bezoekt. In de regio bezoekt hij tot woensdag ook nog de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië en Egypte.

Afgelopen week begon zijn rondreis door het Midden-Oosten in Israël en op de Westelijke Jordaanoever.