ROOSENDAAL - Het aantal paren dat na de feestdagen een advocaat heeft bezocht omdat zij willen scheiden, is dit jaar explosief toegenomen.

Opvallend is ook dat de ruziënde stellen niet hebben gewacht tot na de jaarwisseling, maar al direct na de kerstdagen de scheiding in gang hebben gezet.

Dat zegt Kyra Pijls, voorzitter van de vereniging Familierecht Advocaten en Scheidingsbemiddelaars (vFAS). Bij de vereniging zijn 850 kantoren aangesloten, die gezamenlijk vijftien- tot twintigduizend echtscheidingen per jaar behandelen.

Trendbreuk

Volgens Pijls is bij heel veel kantoren opgevallen dat er zoveel nieuwe aanmeldingen binnenkwamen in de twee dagen tussen kerst en het weekeinde.

"Het is een echte trendbreuk en als die zich doorzet spreken we over 10 tot 15 procent meer aanmeldingen dan andere jaren", aldus Pijls.

Huiselijk

Uit onderzoek van de vFAS is bekend dat er na de feestdagen en na de zomervakantie een duidelijke piek zichtbaar is in het aantal scheidingen. Dat komt doordat paren dan dagenlang dicht op elkaar hebben gezeten in een huiselijke omgeving.

"En dan ontdekken ze dat het niet meer gaat", aldus Pijls. Dat de kersttijd in 2007 lang duurde, is mogelijk een verklaring voor het opvallende aantal aanmeldingen direct na tweede kerstdag.

Initiatief

Vrouwen nemen vaker dan mannen het initiatief om te gaan scheiden. Mannen denken dat overspel of ontrouw de belangrijkste reden is voor een scheiding, maar nieuw onderzoek van de vFAS toont aan dat uit elkaar groeien de hoofdoorzaak is.

Overigens vindt twee derde van de Nederlanders dat mensen te makkelijk gaan scheiden. Drie op de tien mensen stelt dat paren te gauw gaan trouwen.

Kinderen

Gescheiden paren ruziën het meest over geld en een omgangsregeling voor de kinderen.

Beroemde scheidingen die de mensen het best zijn bijgebleven zijn de ruzie tussen de Britse kroonprins Charles en prinses Diana en de scheiding van prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuijdewijn, aldus de vFAS.