AMSTERDAM - Paul van der Sloot, de vader van Joran van der Sloot, heeft zijn zoon geadviseerd te zwijgen toen hij in november voor de tweede keer was aangehouden wegens de verdwijning van Natalee Holloway. Dat zei de vader vrijdag in het tv-programma Pauw en Witteman.

Paul van der Sloot is momenteel advocaat, maar was eerder rechter in opleiding. "Alles was al gezegd. Er was niets meer te winnen als Joran was gaan praten."

Joran, zijn vader en zijn moeder Anita waren te gast bij Pauw en Witteman, samen met misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die een documentaire maakte over de zaak-Holloway.

Na de opnames leegde Joran een glas wijn over De Vries, omdat hij zich had geërgerd aan een aantal van diens opmerkingen. Paul Witteman vond de actie van Joran "een heel domme zet", aldus de NOS.

Hoofdverdachte

Joran was hoofdverdachte in de verdwijningszaak van het Amerikaanse meisje, dat in mei 2005 na een avond stappen spoorloos verdween op Aruba.

Van der Sloot zou de laatste zijn geweest die haar in leven heeft gezien. Zelf zegt de jongen dat hij haar alleen, levend, heeft achtergelaten op het strand. Eerst loog hij daarover tegen de politie.

Bewijs

Wegens gebrek aan bewijs werd Joran, en twee vrienden van hem die ook verdachten waren, vrijgelaten. Afgelopen november hield de politie hem in zijn huidige woonplaats Arnhem opnieuw aan, omdat nieuw bewijs zou zijn gevonden.

Twee weken later moest justitie op Aruba hem echter weer laten gaan. Er was nog steeds onvoldoende bewijs en bovendien weigerde Joran verder nog iets te verklaren.

Verbaasd

Vrijdag zei Joran dat hij zeer verbaasd was over de tweede arrestatie. "Het was onmogelijk dat ze iets nieuws hadden gevonden", zei hij. "Er was geen nieuw bewijs, het ging alleen maar om oude verklaringen."

Het is nooit duidelijk geworden wat er met Natalee Holloway is gebeurd en of ze dood is. Haar lichaam is nooit gevonden.

Sluiten

Het Openbaar Ministerie op Aruba besloot op 18 december de zaak-Holloway te sluiten. Dat gebeurde nadat het gerechtshof had gesteld dat het dossier te weinig aanwijzingen bevatte dat Holloway door een misdrijf om het leven was gekomen.

Jorans moeder Anita heeft in het begin even gedacht dat er misschien een ongeluk was gebeurd met Natalee en dat Joran daar mogelijk iets mee te maken had.

Beide ouders bezwoeren dat ze met Joran naar justitie waren gestapt als hij had laten blijken dat hij iets te maken had met de vermissing en eventuele dood van het meisje.