AMSTERDAM - Oud-premier Dries van Agt wordt bedreigd naar aanleiding van zijn website waarop hij het opneemt voor de Palestijnen.

"Ik word wel bedreigd. Ik wil daar geen dikke woorden over zeggen want het gebeurt niet vaak. Maar het gebeurt wel", zegt de CDA-coryfee vrijdagavond in actualiteitenprogramma Nova.

Aangifte

De christendemocraat zegt geen aangifte te doen. "Ik doe er niks mee. Ik ga door. Iemand moet dit zeggen." Hij voelt zich gesteund door het overgrote deel van de reacties op de site.

Mensen zeiden volgens hem: "Ik durfde het eigenlijk niet te zeggen dat ik ook ernstige kritiek heb op het gedrag van de staat Israel. Maar ja, dat zeg je in Nederland zo moeilijk."

Verhagen

Van Agt bekritiseert op zijn website verder onder meer partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. Hij verwijt hem selectief over de Palestijnse zaak te spreken.

"Hij weet toch dat de staat Israël de Palestijnen al meer dan veertig jaar als bezetter in een ijzeren greep houdt, in strijd met talloze VN-resoluties?"

Carter

In navolging van de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter komt Van Agt binnenkort met een boek waarin hij het opneemt voor de Palestijnen.

Ook Carter kreeg kritiek op zijn boodschap en de manier waarop hij die uitte. Van Agt ziet Carter als een groot voorbeeld.