BAGDAD - Irak is woedend over de Amerikaanse bommenregen die donderdag in het land viel. Volgens plaatselijke notabelen hebben de troepen ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad 'afgrijselijke misdaden' gepleegd.

Ze zouden in de streek van het dorp Arab Jabour met hevige bombardementen hele woonwijken hebben platgegooid.

Bommen

De Amerikaanse strijdkrachten meldden in korte tijd meer dan 20.000 kilo bommen op veertig verschillende doelen even ten zuiden van Bagdad te hebben afgeworpen.

Doelwit van het bommentapijt was volgens de Amerikanen een reeks schuilplaatsen van het terroristisch netwerk al-Qaeda.

Doden en gewonden

De Raad van Ulema's, een raad van gezaghebbende soennitische geestelijken, sprak vrijdag van vele doden en gewonden. Getroffen werden volgens de raad woonwijken en geen militaire posten van al-Qaeda, zoals de Amerikanen beweren.

"De Verenigde Staten moeten de consequenties van deze agressie dragen en de internationale gemeenschap en de Arabische Liga moeten hun stilzwijgen verbreken tegenover diegenen die dit soort misdaden plegen", beklemtoonde de raad.

Militanten

Wel zouden 21 militanten bij de bommenregen zijn omgekomen. Mustaf al-Jabouri, de leider van een tegen een al-Qaeda gerichte groepering, heeft dat laten weten.

Jabouri zei dat een van de slachtoffers van de bombardementen een lokale leider van al-Qaeda is met de naam Wallid Khudair.

Een Amerikaanse militaire woordvoerder zei dat hij niet op de hoogte was van het aantal omgekomen militanten door die luchtacties.

Luchtaanval

De Amerikaanse majoor Alayne Conway verklaarde daarentegen dat het om een van de grootste luchtaanvallen ging sinds de Amerikaanse invasie van Irak in 2003 begon.

Alleen al in de eerste tien minuten van de aanval vielen er 38 bommen op Arab Jabour volgens Conway. De luchtaanvallen gingen vooraf aan een aanval met grondtroepen in dezelfde streek van overwegend soennitische landbouwers.

Humanitaire crisis

Door al het geweld zijn miljoenen Irakezen van huis en haard verdreven. Ze verkeren in een ernstige humanitaire crisis.

Veel gevluchte Irakezen hebben geen geld meer om hun tijdelijke onderkomens te betalen en in hun basisbehoeften te voorzien.

Drinkwater

Velen hebben amper toegang tot drinkwater, hygiënische voorzieningen en elektriciteit. Vooral vrouwen, kinderen en bejaarden hebben last van chronische ondervoeding.

Door de vluchtbewegingen is de prostitutie in Irak toegenomen. Ook hebben veel Irakezen een "diep psychologisch trauma" opgelopen.

Vluchtelingen

Circa 2 miljoen Iraki's zijn naar buurlanden als Syrië of Jordanië gevlucht en meer dan 2,4 miljoen anderen hebben binnen Irak veiliger oorden opgezocht.