DEN HAAG - De Europese Unie moet een missie sturen naar Kenia om aan te dringen op een snelle oplossing van het conflict rond het presidentschap.

Dat zei minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders vrijdag nadat hij een petitie in ontvangst had genomen van Ukea, een vereniging van Kenianen in Nederland.

Koenders vindt dat de tijd echt gaat dringen nu bemiddelingspogingen tussen president Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga op niets zijn uitgelopen.

Gezant

Koenders ziet het liefst EU-buitenlandgezant Javier Solana afreizen naar Nairobi om vanuit Europa de druk op de ketel te houden. Hij heeft daarover vrijdag contact gehad met EU-voorzitter Slovenië.

Maar Solana plant volgens zijn woordvoerster nog geen reis naar Kenia.

Kofi Annan

Hij wil eerst de diplomatieke pogingen van oud-VN-secretaris-generaal Kofi Annan afwachten. Die reist waarschijnlijk dinsdag naar Kenia, in het gezelschap van Graca Machel, de vrouw van Nelson Mandela.

Solana heeft de afgelopen tijd op de achtergrond wel veel (telefonische) contacten gehad met Afrikaanse leiders.

Druk uitoefenen

Ukea-voorzitter Willy Sagala had Koenders gevraagd druk te blijven uitoefenen op de partijen in Kenia om tot een oplossing te komen. Koenders zei zich hele grote zorgen te maken over de situatie in het Afrikaanse land.

,,Die is buitengewoon fragiel nu de onderhandelingen zijn mislukt.''

Overeenstemming

Hij zou graag zien dat de partijen om de tafel blijven om tot overeenstemming te komen over de uitslag van de presidentsverkiezingen van 27 december. Odinga wil de overwinning van Kibaki niet erkennen omdat deze verkiezingsfraude zou hebben gepleegd.