JAKARTA - De toestand van de Indonesische voormalige dictator Hadji Muhammad Soeharto is zeer kritiek. Dat hebben zijn doktoren vrijdagavond laten weten, berichtte het Japanse persbureau Kyodo.

Hij heeft volgens de artsen het bewustzijn verloren en vitale functies zijn uitgevallen. Zo wordt het voormalige staatshoofd beademd.

Kinderen

Zijn zes kinderen en kleinkinderen zitten aan zijn bed in het Pertamina ziekenhuis in Jakarta. Ook vicepresident Jusuf Kalla is vrijdag wederom naar het ziekenhuis gekomen. Kalla moet de officiële getuige zijn als Soeharto overlijdt.

Zwakke hartslag

Een week geleden werd de 86-jarige ex-dictator in het ziekenhuis opgenomen met bloedarmoede, een lage bloeddruk en een zwakke hartslag.

Zijn nierfunctie was toen al verminderd en hij kampte met overmatig vocht in zijn longen. Soeharto zou eigenlijk een nieuwe pacemaker moeten krijgen, maar voor die ingreep moest de ex-president eerst aansterken.

Longontsteking

Eerder op vrijdag, nadat Soeharto wat pizza had gegeten, leek het even iets beter met hem te gaan. Al snel meldden artsen echter dat Soeharto's gezondheidtoestand verslechterd was en dat de ex-president een longontsteking dreigde te krijgen.

Operaties

Soeharto kwakkelde al lang. Hij onderging de afgelopen jaren verscheidene operaties en verscheen nauwelijks meer in de openbaarheid.

Hij moest op 4 januari naar het ziekenhuis omdat hij onder meer een hartaanval had gehad. Ook had hij spraakproblemen en hersenbeschadiging opgelopen als gevolg van twee beroertes. In mei vorig jaar werd hij twee keer opgenomen wegens interne bloedingen.

Leider

De Indonesiër, geboren in 1921 op Java, leidde zijn land 32 jaar lang met ijzeren hand. Na massale straatprotesten, gevoed door een economische crisis en beschuldigingen van corruptie, trad Soeharto in 1998 af.

Daarna leidde hij een rustig leven in Jakarta. De corruptieschandalen bleven hem echter achtervolgen.