HILVERSUM - Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) waarschuwt woningcorporaties voor het indienen van oude plannen voor de 40 prachtwijken.

Mochten de corporaties proberen oude wijn in nieuwe zakken te verkopen dan zal zij hen op de afspraken wijzen. Mocht dat niet baten dan zal ze de corporaties dwingen die afspraken na te komen.

Signalen

Dat zei de minister vrijdag in het Radio 1 Journaal. Aanleiding voor de waarschuwing is een artikel in de Volkskrant van vrijdag, waarin werd gesteld dat gemeenten in hun onderhandelingen met corporaties genoegen nemen met oude investeringen.

Vogelaar zei dergelijke signalen niet te hebben ontvangen. Uiterlijk 1 februari krijgt zij de plannen van de gemeenten. Dan pas kan zij definitief vaststellen of het bericht klopt.

Afspraken

Vogelaar sprak vorig jaar met de woningcorporaties af dat die in overleg met gemeenten jaarlijks 250 miljoen euro in achterstandswijken investeren. Deventer en Alkmaar hebben daar volgens de minister al goede afspraken over gemaakt.

Voor oppositiepartij VVD is al duidelijk dat de extra investering gebakken lucht zal blijven omdat het om bestaande plannen in een nieuw jasje gaat.

De VVD vond al dat de plannen te vaag zijn en dat Vogelaar er veel te weinig geld voor uittrekt. VVD'er Brigitte van der Burg noemde vrijdag extra geld niet afdoende als de plannen te slecht blijven.