AMSTERDAM - Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft tien verdachten opgepakt voor ladingdiefstal, onder wie negen op heterdaad.

De identiteit van de verdachten is niet bekendgemaakt. Vijf verdachten zitten nog vast, laat het KLPD vrijdag weten. De arrestaties vonden de afgelopen twee maanden plaats.

Het KLPD heeft in november en december voor het eerst 'lokvrachtwagens' ingezet, geladen met consumentenelectronica. In de weken voor de feestdagen wordt altijd veel electronica vervoerd. Vanwege het succes van de acties is besloten om het project bekendheid te geven, licht het KLPD toe. De controles vonden plaats op parkeerplaatsen die als onveilig bekendstaan in de regio's Breda, Den Bosch en Arnhem.

Ramkraken

Naast de aanhoudingen zijn een gestolen vrachtauto, twee gehuurde bestelbusjes, twee huurauto's, mobiele telefoons, geld en stanleymessen in beslag genomen. Twee verdachten zouden bovendien ramkraken in Gilze en Rijen en in Bergen op Zoom hebben gepleegd. Nog eens twee verdachten zouden inbraken en andere diefstallen op hun geweten hebben.

Bij de acties wordt samengewerkt met de Bovenregionale Recherche Teams van de regiopolitiekorpsen en het loket transportcriminaliteit van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie.