CARACAS - In de Venezolaanse hoofdstad Caracas heeft president Hugo Chávez donderdagavond de twee vrijgelaten gijzelaars van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC, Clara Rojas en Consuelo González, ontvangen.

Ze werden eerder op de dag in de jungle van Colombia vrijgelaten na bemiddeling van hem. Chávez heette het Colombiaanse duo welkom in het presidentieel paleis Miraflores. Hij omarmde beiden, streek Rojas door het haar en nam de kleindochter van Gonzáles op zijn arm. "Hopelijk kunnen we binnenkort spreken van een tweede groep die vrijkomt", zei Chávez.

Betancourt

Eerder op de dag arriveerden oud-congreslid Rojas en González, een medewerkster van de voormalige Colombiaanse presidentskandidaat Ingrid Betancourt, op de luchthaven van Caracas. De 57-jarige González, die sinds 2001 vastzat, werd opgewacht door haar twee dochters. Ze maakte ook kennis met haar 2-jarige kleindochter, die ze nog nooit gezien had. De 44-jarige Rojas viel in de armen van haar moeder.

Gescheiden

Rojas, die in 2002 samen met Betancourt in een door de FARC gecontroleerd gebied werd ontvoerd, zegt dat ze al drie jaar niets meer van de politica heeft vernomen. Volgens Rojas zijn zij en Betancourt destijds uit 'veiligheidsredenen' gescheiden.

Vermagerd

Eind november namen Colombiaanse militairen rebellen gevangen die beeldmateriaal van Betancourt bij zich hadden. Op de vermoedelijk recente video was een sterk vermagerde Betancourt te zien. Het was het eerste videobewijs in jaren dat ze waarschijnlijk nog in leven is.

Brieven

Op video's waren ook andere gevangenen van de FARC te zien. Rojas zei donderdag dat de FARC de Venezolaanse autoriteiten bewijzen hebben gegeven, waaronder brieven en video's, dat acht andere gijzelaar met wie ze vastzat, nog leven.

De Colombiaanse president Alvaro Uribe dankte Chávez in een toespraak voor de vrijlating van Rojas en González.

Ruilen

Uribe wees erop dat de FARC nog veel meer mensen in gijzeling houdt. Hij las een lijst voor met namen van tientallen politici, militairen en andere gijzelaars.

Die kunnen volgens Uribe wellicht geruild worden tegen FARC-rebellen die in handen zijn van de Colombiaanse overheid.