UTRECHT - Coalitiepartij ChristenUnie wil dat het kabinet snel werk maakt van een landelijk verbod op het gebruik van (soft)drugs in de openbare ruimte.

In 2005 nam de Tweede Kamer een voorstel hiervoor van ChristenUnie en VVD aan, maar sindsdien is er weinig meer van vernomen, zo constateerde ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob donderdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Utrecht.

Verloedering

Het was de bedoeling met een blowverbod op straat en openbare gelegenheden de verloedering van de publieke ruimte aan te pakken. In het regeerakkoord van het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie is een blowverbod niet opgenomen.

Op gemeentelijk niveau is een blowverbod al mogelijk. Zo maakte het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes donderdag bekend dat het geldende blowverbod op het Mercatorplein wordt verlengd.

Olieprijs

Slob riep donderdagavond zijn coalitiegenoten ook op "de rug recht" te houden en niet over te gaan tot verlaging van de brandstoffenaccijns vanwege de hoge olieprijs.

CDA en PvdA lieten begin deze week al weten niets te voelen voor dat pleidooi van VVD en Partij voor de Vrijheid. Volgens Slob bewijst de hoge olieprijs de noodzaak verder te gaan met het stimuleren van duurzame energie.