Vrachtboten met vijfhonderd ton Napolitaans afval hebben de haven van Napels donderdag verlaten, op weg naar Sardinië.

Het is een van de noodoplossingen die de Italiaanse regering heeft gevonden voor de bergen afval die in de wekenlange vuilniscrisis in Napels zijn blijven liggen.

Oproep

Premier Romano Prodi deed eerder deze week een oproep aan alle andere Italiaanse regio's om de nood in Napels en de regio Campania te lenigen. Sardinië toonde zich vrijwel direct bereid om vijfhonderd ton te ontvangen, en kan de komende week nog meer verwerken.

"De onmiddellijke welwillendheid van onze regio moet in Napels op straat te merken zijn en ook gelegenheid geven om een goede oplossing te vinden in Campania", zei de hoogste milieufunctionaris van Sardinië.

Crisis

Toch was er ook protest van de eilandbewoners in de havens van aankomst en bij de stortplaatsen waar het afval heen moet, zei het Italiaanse persbureau ANSA.

Napels bevindt zich sinds 21 december in een zoveelste vuilniscrisis omdat er geen ruimte meer is op de vuilstortplaatsen. De bevolking is woedend, maar verzet zich tegelijkertijd tegen het aanleggen van nieuwe en het heropenen van oude stortplaatsen.