BOGOTA - De Colombiaanse terreurbeweging FARC heeft twee prominente gijzelaars laten gaan. De vrijgelaten vrouwen kwamen donderdag in het buurland Venezuela aan.

Zij arriveerden aan boord van een helikopter op een militair vliegveld bij de grens met Colombia.

Chavez

De vrouwen waren jarenlang vastgehouden door de marxistische rebellenbeweging. Na bemiddeling van de Venezolaanse president Hugo Chavez toog een delegatie naar de Colombiaanse jungle om de in 2002 gegijzelde Clara Rojas en de in 2001 ontvoerde oud-parlementariër Consuelo Gonzalez de Perdomo over te nemen van de FARC.

Rojas was de naaste medewerker van de eveneens in 2002 gekidnapte Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt. Zij zit nog steeds vast. Het Internationale Rode Kruis assisteerde bij de overdracht.

Welkom

"Jullie zijn nu volledig vrij. Welkom in het leven", waren de begroetingswoorden per telefoon van Chavez, zo zei hij tegen journalisten. Het staatshoofd, dat zich vorig jaar opwierp als bemiddelaar, had kort daarvoor de coördinaten van de overdrachtslocatie doorgekregen van de FARC.

Een poging eind december van het Venezolaanse staatshoofd het duo vrij te krijgen was mislukt. Toen gaven de rebellen op het laatste moment de locatie niet door omdat het Colombiaanse leger in de buurt zou zijn.

Zoontje

De vrijgelaten Rojas kan zich verheugen op een weerzien met haar zoontje Emmanuel, die tijdens haar gevangenschap uit een relatie met een FARC-rebel werd geboren.

Eerder donderdag was bekendgemaakt dat een Spaanse DNA-test heeft uitgewezen dat het 3-jarige Colombiaanse weesjongetje uit Bogota inderdaad Emmanuel is.

Weeshuis

Lange tijd was gedacht dat het mannetje nog in het oerwoud verbleef, maar onlangs bleek hij in een weeshuis in de Colombiaanse hoofdstad Bogota te verblijven onder een andere naam. De FARC had het jongetje enkele jaren geleden met gezondheidsproblemen in een ziekenhuis laten opnemen. Ziekenhuispersoneel plaatste de jongen in een weeshuis.