UTRECHT - Ruim achthonderd middelbare scholieren hebben al examenkoorts. Zij leggen deze maand in één of meer vakken het eindexamen af.

Ruim vijftig leerlingen kunnen tussen 14 en 18 januari hun loopbaan in het voortgezet onderwijs al afronden.

De elf scholen waarop deze leerlingen zitten, doen voor het tweede jaar mee aan een experiment om scholieren op verschillende momenten in het jaar het eindexamen te laten afleggen. De uitslagen worden op 31 januari bekendgemaakt.

Belangstelling

Het gaat om 322 kandidaten voor het examen havo, 303 voor vwo en 191 voor vmbo-t, de theoretische leerweg van het vmbo. Daarmee is de belangstelling voor het januari-examen ten opzichte van het eerste jaar verdubbeld. Door meerdere examenmomenten kunnen leerlingen één of meer vakken afsluiten als zij eraan toe zijn.

"Excellente leerlingen kunnen na januari meteen doorstromen naar de vervolgopleiding van hun keuze', zegt Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad. "Maar voor de leerlingen die gezakt zijn, is het ook een goede zaak. Zij hoeven maar een half jaar te wachten op het nieuwe examen."

Flexibilisering

Een toenemend aantal scholen laat weten belangstelling te hebben voor deze vorm van flexibilisering van de eindexamens. Het project Meerdere Examenmomenten is in 2006 gestart en loopt tot en met het schooljaar 2010.

Gedurende die periode kunnen de leerlingen van de deelnemende scholen op drie momenten eindexamen doen: januari, mei en augustus. Na afloop van het project wordt bekeken of deze flexibilisering voor alle scholen in Nederland mogelijk wordt. Slagter noemt het project nu al een succes.