BRUSSEL - Sociaal-democratische Europese leiders hebben premier Kok vrijdagavond in de wandelgangen gepolst of hij eventueel beschikbaar is voor de hoge EU-functie van voorzitter van de conventie. Dat liet Kok zaterdagochtend merken voor het begin van de tweede dag van de Eurotop in Brussel.

Kok beaamde dat hij vrijdagavond was benaderd door Europese leiders. "Ik ben aangesproken, maar ook weer niet echt." Volgens Kok hebben zulke gesprekjes weinig te betekenen omdat uiteindelijk de vijftien EU-landen het gezamenlijk eens moeten worden over de EU-post.

Het voorzitterschap van de conventie, die verdere hervormingen in de Europese Unie moet voorbereiden, stond vrijdag officieel nog niet op de agenda. Zaterdagochtend moet het afgerond worden.

Er zijn twee officiële kandidaten, de Franse oud-president Giscard d'Estaing en de Italiaanse oud-premier Amato. Kok is geen officiële kandidaat en wil dat liever ook niet worden, maar liet vrijdag voor het eerst blijken dat hij wel beschikbaar is als Europa een dringend beroep op hem doet. Hij wil zijn termijn als premier echter gewoon uitdienen, dus mocht Kok voorzitter worden, zal hij het voorzitterschap in het begin als part-time baan willen uitoefenen.

De Europese leiders spraken vrijdagavond lang over de Verklaring van Laken, een blauwdruk voor het werk van de conventie. Vooral de Britten en de Scandinaviërs hadden nog bezwaren tegen de tekst, maar ook Kok was niet onder de indruk. "Dit spreekt ons niet erg aan qua literatuur en stijl van opschrijven", zei Kok. "Het wijdlopige karakter van de verklaring roept veel vragen op."

Kok vertrekt in de loop van zaterdagochtend naar Amsterdam waar hij op het PvdA-partijcongres het leiderschap aan fractievoorzitter Melkert zal overdragen. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) blijft dan namens Nederland alleen over in de Europese Raad. Als het nodig is, keert Kok zaterdagmiddag weer terug naar Brussel.