KOPENHAGEN - Groenland organiseert later dit jaar een referendum over grotere onafhankelijkheid van Denemarken. Als die wordt ingevoerd, is dat "de eerste stap naar volledige onafhankelijkheid".

Dit zei de Groenlandse premier Hans Enoksen donderdag in Kopenhagen na gesprekken met de Deense premier Anders Fogh Rasmussen.

Groenland is sinds 1979 een semiautonoom gebiedsdeel binnen het Koninkrijk Denemarken. Kopenhagen neemt het buitenlands beleid, defensie, politie en justitie van het grootste Europese eiland voor zijn rekening.

Autonomie

Het referendum wordt op 25 november gehouden. Als een meerderheid van Groenlanders voorstemt, moet de uitgebreidere autonomie ingaan op 21 juni 2009. Het is nog onduidelijk op welke beleidsterreinen Enoksen meer autonomie wil.

Een Deens-Groenlandse parlementariërscommissie had het probleem sinds 2004 bestudeerd.

Grootste

Groenland is met 2,1 miljoen vierkante kilometer het grootste eiland ter wereld. Het land heeft 57.000 inwoners, van wie 50.000 inheemse inuit (eskimo's).

Groenland werd in 875 voor het eerst bereikt door enkele Vikingschepen en later gekoloniseerd door IJslanders. In de 13e eeuw stelden de kolonisten op Groenland zich onder Noorse soevereiniteit.

Bij de Unie van Kalmar kwam Groenland in 1397 met de rest van Noorwegen bij Denemarken..