BREDA - Officier van justitie Paul Emmen heeft donderdag bij de rechtbank in Breda vier jaar cel geëist tegen drie mannen die op 26 en 27 juni betrokken waren bij de gijzeling van een 27-jarige inwoner van Oudenbosch.

Een arrestatieteam in Den Haag maakte een einde maakte aan de gijzeling, waarbij een vierde betrokkene door politiekogels dodelijk werd geraakt. Emmen maakte over deze schietpartij geen nadere details bekend.

Dat is aan het Openbaar Ministerie in Den Haag, vond hij. Aanleiding voor de gijzeling was een ripdeal.

Ontmoeting

Twee Russische verdachten, de 41-jarige Alexander M. en de 28-jarige Mikhell M. vlogen op 26 juni naar Brussel, waar ze werden opgehaald door de 22-jarige verdachte Garik M., een Hagenaar van Russische afkomst die als tolk zou fungeren.

Het drietal had een ontmoeting met twee Nederlanders in een café in Oudenbosch.

De ene Nederlander bood synthetische drugs te koop aan, nam daarvoor 15.000 euro in ontvangst en ging ervandoor. Toen na enkele uren bleek dat de verkoper van de pillen niet terugkwam, namen de Russen de andere Nederlander mee naar Den Haag.

Mishandeling

Ze hielden de 27-jarige man uit Oudenbosch twintig uur vast in een woning van een kennis van Garik M. in Den Haag. De Russen bedreigden en mishandelden de man.

De gijzelnemers probeerden op 27 juni de vader van de man zover te krijgen dat hij 15.000 euro of 50.000 pillen zou overhandigen in ruil voor zijn zoon.

Ze spraken met hem af bij een wegrestaurant. Mikhell M., Garik M. en een Bulgaarse vriend van Garik gingen 's avonds met de gijzelaar op weg naar het restaurant. Ver kwamen ze niet. Een arrestatieteam hield de mannen aan, waarbij de Bulgaar werd neergeschoten.

Bewaker

Donderdagmiddag stonden nog eens twee inwoners van Den Haag terecht, de 34-jarige Raymond van D. en de 19-jarige Tarik A.. In de woning van Van D. werd de gijzelaar vastgehouden.

Volgens de officier van justitie heeft vooral hij het slachtoffer bedreigd en mishandeld. Emmen eiste tegen hem 4,5 jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk. Tegen de 19-jarige Hagenaar, die in het huis als bewaker optrad, eiste hij twee jaar cel.