ROTTERDAM - De twee verdachten die volgens justitie schuldig zijn aan de dood van banketbakker Albert de Heer, wezen donderdag tijdens de behandeling van de zaak vooral naar elkaar.

De 19-jarige Cesar P. en de 18-jarige Elvis D. bekenden eerder al dat ze de bakker in Rotterdam hadden overvallen, maar ze hadden naar eigen zeggen niet de opzet hem te doden.

De 69-jarige Voorburgse banketbakker werd op 21 februari vorig jaar door zijn zoon dood aangetroffen in zijn zaak aan de Aert van Nesstraat in Rotterdam. De man lag opgesloten in een kast en was met tape vastgebonden. Ook was hij geschopt en geslagen.

Vooropgezet

Voor de rechtbank in Rotterdam bekende Cesar P. dat het een vooropgezet plan was de bakker te beroven. Beiden vertelden dringend behoefte aan geld te hebben. Over de details van de overval waren hij en zijn vriend Elvis D. het grotendeels oneens. Zo zou D. de banketbakker diverse malen tegen het hoofd hebben geschopt, maar hij ontkent.

'Onbeleefd'

Tijdens de behandeling bleef ook onduidelijk wie Albert de Heer in de kast heeft gezet. Beide verdachten wijzen de beschuldigende vinger naar elkaar. Elvis D. noemde de overval donderdag "onbeleefd" en zei daarom uit schaamte tijdens de beroving niet naar zijn slachtoffer te hebben gekeken. Hij verzekerde de rechter wel dat de bakker nog leefde toen ze de winkel verlieten.

De twee verdachten maakten de auto, het horloge en de kluis van De Heer buit. Een derde verdachte, die de gestolen spullen heelde, is al eerder veroordeeld tot een celstraf van twee jaar.

Camera's

De politie hield de jongemannen in maart aan, nadat beelden van bewakingscamera's waren getoond tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht. Behalve voor dit misdrijf staan de jongens ook terecht voor een aantal berovingen en diefstallen. Justitie maakt vrijdag haar eisen bekend.