DEN HAAG - Studenten moeten wonen en leren combineren. De huidige manier waarop studenten verspreid over de stad wonen, is verouderd. De Onderwijsraad pleit voor de terugkeer van internaten.

Dat heeft voorzitter Fons van Wieringen van de Onderwijsraad donderdag gezegd. Hij wil studenten sterker aan de opleiding binden door hun bed in de buurt van de collegebanken te plaatsen.

In de verst doorgevoerde vorm betekent dit dat studenten in een internaat gaan wonen.

Experiment

In een donderdag verschenen advies aan minister Ronald Plasterk (Onderwijs) stelt de raad voor bij wijze van experiment instellingen een premie te geven als een student het eerste jaar met succes afrondt. Verder vindt de raad dat er duidelijker afspraken moeten worden gemaakt over wat een student voor aanvang van de studie moet kunnen en kennen.

Aanleiding voor het advies 'Een succesvolle start in het hoger onderwijs' is de aanzienlijke uitval van studenten in het eerste jaar. Een kwart van de studenten aan de universiteiten houdt het na het eerste jaar al voor gezien, op de hogescholen is dat zelfs 30 procent.

Kleinschalig

De betere combinatie van wonen en leren is een van de manieren om een student meer aan zijn opleiding te binden. Verder doen grote opleidingen er volgens de raad goed aan zich intern kleinschaliger te organiseren.

Ook adviseert de Onderwijsraad een landelijk spreidingsplan van zogeheten university colleges, waarvoor studenten een toelatingsexamen moeten doen en waar de studenten op een campus wonen.

Plasterk

Onderwijsminister Ronald Plasterk noemt het idee om wonen en leren meer te combineren "een heel interessante gedachte". Hij zet echter vraagtekens bij het voorstel voor een premie bij studiesucces in het eerste jaar.

"Daar moet ik nog eens heel goed over nadenken. Moet je vanzelfsprekendheid belonen?"

Moeilijk

Een van zijn hoogste ambtenaren, directeur-generaal Renk Roborgh, wil dat de universiteiten het de studenten in de eerste maanden van hun studie niet al te moeilijk maken. Zo vindt hij dat de opleidingen in de sociale wetenschappen de kersverse studenten niet onmiddellijk een vak als statistiek moeten voorzetten. "Het eerste semester moet een appetizer zijn", zei de ambtenaar.