DELFT - De politie heeft de Haagse crimineel Jerry R., die dinsdag een explosie van zijn auto overleefde, vorig jaar gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag.

Dat liet de advocaat van R. donderdag weten. De politie zou getipt zijn door een anonieme bron, aldus de advocaat. De Peugeot 206 die dinsdag op de A13 bij Delft in brand vloog, is door een explosief tot ontploffing gebracht. Dat bevestigde de politie donderdag.

Gevangenis

R. zat op het moment van de waarschuwing in de gevangenis. De dreiging werd zo serieus genomen, dat de detentie van de 43-jarige crimineel met ongeveer vijf maanden werd verlengd. Volgens de advocaat kwam de anonieme melding eind januari 2007 binnen bij de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE).

R. verkeert na de vermoedelijke aanslag nog steeds in het ziekenhuis. Volgens een bevriend sportschoolhouder heeft hij slechts "oppervlakkige verwondingen" aan de explosie overgehouden.

Kogels

De Hagenaar van Surinaamse afkomst overleefde in het verleden meerdere liquidatiepogingen, zo werd hij in 2001 voor zijn woning onder vuur genomen en door vijf kogels geraakt. Hoeveel aanslagen er precies op hem gepleegd zijn, wist zijn advocaat niet te zeggen.

Veroordeeld

R. geldt als een van de grootste en zwaarste criminelen van Den Haag en zat meerdere keren in de gevangenis. De laatste keer dat de Hagenaar voor de rechter verscheen was in 2002.

Hij werd veroordeeld wegens afpersing, wapenbezit, fraude en omdat hij had geprobeerd zijn eigen broer en zus dood te schieten. De advocaat van R. spreekt tegen dat hij voor dit laatste feit veroordeeld werd.

Boek

De crimineel speelt een hoofdrol in het boek van oud-rechercheur Frans Vollebregt over het onderzoek naar twee aanslagen op R.. "Volgens zachte informatie zou hij zich bezighouden met afpersing, prostitutie, diefstallen met geweld, verdovende middelen en nog een heel scala aan ernstige misdrijven. (...) Uit onderzoeken was gebleken dat hij een groot aantal vijanden had, van verschillende nationaliteiten", aldus de oud-rechercheur.

Filmpjes

In de media circuleren diverse foto's en filmpjes van de brandende auto. De politie is op zoek naar de makers van het beeldmateriaal om zo meer over de aanslag te weten te komen.