DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil automobilisten die twee maal zijn betrapt op het gebruik van drugs hun rijbewijs kwijtraken.

Ook asociaal rijgedrag, zoals het veel te hard rijden langs wegwerkers of door woonwijken, moet worden bestraft met intrekking van het rijbewijs.

Tweede Kamerlid Sander de Rouwe wil zulke aanscherpingen op het puntenrijbewijs voorstellen aan minister Camiel Eurlings (Verkeer). Hij kan rekenen op de steun van regeringspartners PvdA en ChristenUnie en daarmee is er een Kamermeerderheid.

Promilage

In de plannen van Eurlings leidt alleen alcoholgebruik achter het stuur tot intrekking van het rijbewijs. Wie twee keer binnen vijf jaar met een te hoog promillage blijkt te rijden, moet dat document inleveren.

Als het aan De Rouwe ligt, raken alle automoblisten die bij herhaling "grote risico's nemen op gevoelige plaatsen" hun rijbewijs kwijt. Wat drugsgebruik betreft wil hij "zero tolerance". Hij maakt geen onderscheid tussen harddrugs en softdrugs.

Drugs

ChristenUnie-collega Ernst Cramer zit op zijn lijn. "Ik zie geen reden om het drugs- en alcoholgebruik in het verkeer verschillend aan te pakken."

Er zijn weliswaar nog geen goedgekeurde drugstesten, "maar bij een vermoeden van drugsgebruik kun je een bloedproef doen. Je kunt er wel degelijk achter komen."

PvdA'ster Lia Roefs is voorstander van een "lik-op-stukbeleid" en steunt ook het CDA, maar met dien verstande dat drugstesten wel eerst in orde moeten zijn.