WASHINGTON - De gouverneur van de Amerikaanse staat New Mexico, Bill Richardson, staakt zijn poging de kandidatuur van de Democratische partij voor de presidentsverkiezingen van 2008 in de wacht te slepen.

Dat meldde nieuwszender CNN woensdagavond op gezag van bronnen in het campagneteam van Richardson.

Zijn besluit volgt op de eerste twee Democratische voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire, waarbij de 60-jarige slechts enkele procenten van het electoraat achter zich kreeg.

Richardson, die de eerste latino-president van de Verenigde Staten hoopte te worden, zal zijn beslissing donderdag officieel bekendmaken.

Kansloos

Na het vertrek van Richardson doen nog vijf Democraten mee aan de race om de nominatie. Maar alleen Hillary Clinton, Barack Obama en in veel minder mate John Edwards zijn nog serieuze kandidaten. Dennis Kucinich en Mike Gravel zijn volstrekt kansloos.

Energie

Richardson diende vijftien jaar in Washington als afgevaardigde, schopte het in 1997 onder Bill Clinton tot ambassadeur bij de Verenigde Naties en werd een jaar later minister van Energie.

In 2002 won hij de opengevallen gouverneurspost. In 2006 werd hij met 69 procent van de stemmen voor een tweede termijn gekozen.