CARACAS - De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft de locatie doorgekregen van twee FARC-gijzelaars van de marxistische rebellenbeweging.

Dat heeft het staatshoofd woensdag laten weten, berichtten Venezolaanse media.

De guerrillastrijders zouden klaar zijn om twee gegijzelden over te dragen, aldus Chavez. De Colombiaanse president Alvaro Uribe heeft zijn toestemming gegeven.

Mislukt

Vorige maand mislukte Chavez' missie om drie gegijzelden op te halen. Hij was al met een compleet team in de Colombiaanse jungle, maar de rebellen gaven op het laatste moment toch niet de locatie door.

"Wij hebben vanochtend van FARC-commandanten de coördinaten gekregen van de plaats daar in de Colombiaanse jungle waar zich Clara Rojas en Consuelo Gonzales bevinden", onthulde Chavez op tv.

Ophalen

Venezuela zou klaar staan om met helikopters en een delegatie van hulporganisatie het Internationale Rode Kruis af te reizen om 'die twee landgenotes' op te halen. "Hopelijk komen Consuelo en Rojas in de komende uren vrij", zei Chavez.

De guerrilla's weigerden eind december de gijzelaars te overhandigen omdat het Colombiaanse leger teveel activiteit zou vertonen in de regio. Volgens Uribe mislukte de operatie doordat de FARC een derde beloofde gijzelaar, het 3-jarige jongetje Emmanuel, niet meer in zijn bezit bleek te hebben.

Peuter

Een DNA-test eerder deze week bevestigde dat de peuter zich bevond in een weeshuis in Bogota, onder een andere naam. Later kwam naar buiten dat hij al sinds 2005 uit de jungle weg was. Emmanuel is de zoon van Rojas en een FARC-strijder.