LEEUWARDEN - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) moet meer machtsmiddelen naar zich toe trekken om te zorgen voor meer vrouwelijke burgemeesters.

Daarvoor pleitte woensdag commissaris van de Koningin in Friesland Ed Nijpels.

Ter Horst heeft volgens Nijpels nu geen macht om grip te krijgen op wie burgemeester wordt. De commissarissen van de Koningin hebben met de minister afgesproken zich in te zetten voor meer vrouwen in het ambt van eerste burger.

Dat doen de commissarissen door meer vrouwelijke kandidaten te selecteren uit de sollicitanten.

Voorrang

"Maar de meerderheid van de gemeenteraad beslist. Mijn boodschap aan de minster is: Als u meer vrouwen wilt, moet u meer machtsmiddelen inzetten", aldus Nijpels. Hij vindt dat als een gemeenteraad een man en een vrouw heeft geselecteerd en die van dezelfde kwaliteit zijn, de vrouw voorrang moet krijgen.

Nijpels hield zijn pleidooi naar aanleiding van de installatie van Francisca Ravenstein (D66) als burgemeester van de Friese gemeente Opsterland. De commissaris kreeg eind vorig jaar uit progressieve hoek veel enthousiaste reacties omdat hij zijn functie in mei neerlegt ten bate van de carrière van zijn vrouw.

Afname

Ter Horst liet begin november al aan de Tweede Kamer weten dat het aandeel van vrouwen de afgelopen vijf jaar is blijven steken op één op vijf. Het aandeel van vrouwen onder sollicitanten naar een burgemeesterschap nam in die periode zelfs af van 19 tot 16 procent.

De minister stelde dat ze aangewezen is op de medewerking van anderen, zoals politieke partijen, commissarissen van de Koningin en gemeenteraden.