ROTTERDAM - De Duitse mini-duikboot Seehund, die vorig jaar voor de kust van Egmond is geborgen, komt dit weekeinde naar het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum in Hoek van Holland. De Seehund wordt daar gerestaureerd en permanent tentoongesteld.

Over dit speciale twee-persoons duikbootje, bijna twaalf meter lang en ruim anderhalve meter breed, is veel bekend. De man die er destijds de commandant van was, de Duitse Hans Wachsmuth, leeft namelijk nog.

Hij heeft verteld dat het bootje in februari 1945 buitengaats werd opgewacht door Engelse oorlogsboten. De Seehund die alleen in geval van nood kon duiken, verstopte zich op de bodem van de Noordzee. Na een dag kwam hij weer naar boven, liep in de val van de wachtende Engelse boten, en dook weer.

Dit keer werd de duikboot geraakt, maar het lukte Wachsmuth toch na verloop van tijd weer boven te komen. Na een dag en een nacht varen liep het bootje aan de grond voor Egmond, waar het na veertig jaar nog steeds bleek te liggen.

Voeten in aarde

De berging heeft nogal wat voeten in aarde gehad, want ook de torpedo's waren nog aan boord. Die zijn in 2002 verwijderd en uiteindelijk tot ontploffing gebracht. Daarna werd het duikbootje, waarvan er van de 285 in de oorlog gebouwde nog maar enkele over zijn, geborgen.

Het museum in Hoek van Holland is er erg blij mee, aldus voorzitter W. Meijer. In goed overleg met de gemeente Egmond, die het bootje ook wel wilde houden maar het niet kon restaureren, is het uiteindelijk aan het Hoekse museum verkocht. ,,Voor een symbolisch bedrag, want als we die berging hadden moeten betalen, hadden we een bank moeten beroven'', aldus Meijer.

De Seehund is de tweede Duitse mini-duikboot die het museum heeft. Eerder verwierf het al een Biber, een eenpersoons duikboot, die in de Nieuwe Waterweg werd opgevist. De restauratie van de Seehund is voor het publiek te zien en uiteindelijk zal de duikboot bij het museum worden tentoongesteld. Wachsmuth zal het logboek overdragen.

/LINK
TV progamma: Andere tijden over de Seehund